10 jaar Kortrijk - "Praten en positief zijn helpt enorm"

REUMATOÏDE ARTRITIS LIGA VIERT 10 JAAR

"Praten en positief zijn helpt enorm"

Kortrijk - De Kortrijkse afdeling van de Reumatoïde Artritis Liga vzw bestaat tien jaar. Die verjaardag wordt gevierd op zaterdag 8 december.

10 jaar Kortrijk - "Praten en positief zijn helpt enorm"Rita De Smet (72) was de eerste voorzitter van de afdeling. Ze woont net buiten Kortrijk in Harelbeke maar bleef Kor­trijk­zaan in hart en nieren. Ze werd tien jaar geleden door Jeannine Engelen, voorzitter van de Vlaamse Liga, gevraagd om een afdeling in Kortrijk te starten. "Ik kende veel mensen in Kortrijk", zegt Rita. De eerste activiteit was een voordracht met Dokter Vandevyvere over wat reumatoïde artritis nu eigenlijk is. De zaal zat bijna vol. Daarna werd een bestuur gevormd.
"We kregen een vaste stek in Muziekcentrum Track. Daarvoor zijn we het toenmalig stadsbestuur heel dankbaar. Het was de ideale locatie en als we grote activiteiten organiseerden, kon dit in de nabijgelegen concertzaal. Nu vinden voordrachten vooral plaats in Vormingplus", aldus Rita.

De voorbije jaren organiseerde de RA Liga lezingen door orthopedisten, oogartsen, pedicures en podologen. "En elke keer kwam behoorlijk veel volk luisteren. We doen ook ontspanningsactiviteiten zoals een gezichtsverzorging, wat deugddoend is als je je niet zo goed voelt. Er zijn ook praatmiddagen en vormingen door de overkoepelende vzw."

Na zes jaar voorzitterschap stopte Rita, omdat het met haar reuma te zwaar werd. Annemie Lamote (74) volgde haar op en is op vandaag nog altijd voorzitter, al wil ze toch de fakkel doorgeven. Momenteel zijn er 42 leden. De vereniging wordt gesteund door de Koning Boudewijnstichting en door de stad Kortrijk, via de stedelijke adviesraad voor personen met een handicap.

Onzichtbare ziekte
10 jaar Kortrijk - "Praten en positief zijn helpt enorm""Reuma is een onzichtbare ziekte", vertelt Annemie. Bij haar werd de ziekte pas 9 jaar geleden vastgesteld. "Dat was veel te laat, er is veel tijd verloren gegaan zonder diagnose, tijd die ik niet meer kan inhalen. Vaak krijg je te horen dat het tussen je oren zit. Ik werd uiteindelijk doorgestuurd naar de reumatoloog door een handchirurg". Rita werd veel sneller doorgestuurd door haar huisarts. "In de RA Liga ondervinden de leden dat het fijn is om van lotgenoten te horen, hoe ze dingen aanpakken. Veel mensen durven echter nog niet uit hun schelp komen en gaan niet naar zelfhulpgroepen", zegt Rita nog. "Praten en een positieve ingesteldheid maken leven met reuma nochtans makkelijker. Ook veel bewegen is heel belangrijk". (Els Deleu)

Inschrijven voor de viering op zaterdag 8 december in OC De Lange Munte aan de Beeklaan 81 in Kortrijk kan tot 24 november bij annemarie@raliga.be. De deelnameprijs bedraagt 13 euro all-in. Na de toespraak door reumatoloog Filip De Keyser is er een feestmaaltijd en een verrassingsact.

Bron: Krant van West-Vlaanderen KW, regio Kortrijk-Menen

10-jarig jubileum Kortrijk

Samen op je levenspad

Like Facebook-pagina RA Liga vzw - Reumatoïde Artritis Liga vzwnieuwsbrief RA Liga vzw - Reumatoïde Artritis Liga vzw lid worden word vrijwilliger bij RA Liga vzwword onze sponsor ReumaLied met beelden

ReumaLied met tekst

 

Geplaatst op: 
Vrijdag, 23 november, 2018 - 18:24