Jezelf graag zien

O en T-spelletjes

Jezelf graag zienHet lijkt misschien nonsense om te denken dat zoiets 'zacht' als "jezelf graag zien" van vitaal belang is voor zelfgenezing van reumatoïde artritis, wanneer de (medische) wereld fundamenteel gericht is op 'hard' medisch onderzoek en medicijnen om reumatoïde artritis  uit de wereld te helpen. Toch is deze 'zachte ' benadering of eigenliefde het ontbrekende element gebleken in ons persoonlijk en evolutionair genezingsproces.

De medische benadering is volkomen begrijpelijk. Er zijn symptomen en de uitdaging bestaat er dan uit om deze symptomen te verminderen en te verwijderen.
Ik heb niets tegen medicijnen en ga zeker niet verkondigen dat je ze moet buitensmijten. Ze zijn nuttig en ze hebben een doel. Ik ben dankbaar voor de medicijnen die pijnstillend werken.
Maar bij velen is er aangetoond dat deze 'harde' medische benadering  niet de hele lading dekt als het gaat om het effectief genezen van reumatoïde artritis. Vooral als we willen begrijpen, hoe een ziekte als reumatoïde artritis zich in een mens ontwikkelt en zeker als we niet meer voor de rest van ons leven afhankelijk van medicijnen willen zijn.

Hoe kan zelfliefde dan het sleutelelement zijn voor zelfgenezing bij reumatoïde artritis?
Dr. Gabor Maté, arts, openbaar spreker en schrijver van het inzichtelijke en vooruitstrevende boek 'When The Body Says No', schrijft over, hoe onderzoek heeft aangetoond dat mensen met reumatoïde artritis opmerkelijk vergelijkbare psychologische kenmerken hebben.

Kijk, of jij er een paar herkent:

 • Doen alsof voor jezelf en je omgeving dat je geen hulp nodig hebt
 • Perfectionisme
 • Een angst voor je eigen driftbuien (uiten en toegeven dat je boos bent - op jezelf en op anderen)
 • Sterke gevoelens van minderwaardigheid

De redenen voor deze kenmerken (dat wil zeggen de achtergronden van mensen) variëren sterk, maar de overheersende ervaring, of herinnering, is voor de meesten emotionele ontbering.

In een notendop, de onderliggende bron van deze kenmerken is dat er een gebrek aan eigenliefde is. Het gebrek aan eigenliefde (jezelf niet waardig voelen, niet goed genoeg voelen) resulteert in het onderdrukken van je ware zelf. Dit veroorzaakt stress en op den duur onderdrukking van je immuunsysteem, wat resulteert in de expressie van de lichamelijke symptomen van reumatoïde artritis.

Maar het goede nieuws is dat je, ondanks jouw eerdere herinneringen en ervaringen, kunt aanleren, om jezelf terug graag te zien en jouw immuunsysteem terug in evenwicht komt.

Eigenliefde kan je leren
Een goede vraag die je jezelf kunt stellen: is er een deel van mezelf dat mijn liefdevolle aandacht vereist? Je zult ontdekken dat er inderdaad een deel van jou is dat jij nog niet liefhebt en dat jij liever negeert of straft (of dat zich gestraft voelt) en hierbij wordt niet bedoeld dat je doet alsof jij je goed voelt, ook al is dat niet het geval. Dit doen alsof is een andere vorm van onderdrukking. Jij en ik hebben de kracht om datgene te veranderen, wat we niet meer wensen te voelen.
Hier zijn 5 stappen die jou de kracht geven om geweldige veranderingen teweeg te brengen en eigenliefde te activeren:

 1. Erkenning
  Geef toe, hoe jij je voelt.
 2. Toestaan
  Sta jezelf toe om te voelen wat je voelt. (Het is OK wat je voelt).
 3. Adem
  Blijf in- en uitademen bij dit gevoel. (Laat het ademen en blijf daarbij aanwezig. Je zal merken dat het gevoel begint af te nemen).
 4. Kies
  Vraag het deel wat het nodig heeft. JIJ kan dit geven, zelfs als het een intentie is om je (net iets) beter te voelen. Deze stap is geen snelle oplossing. Het gaat er niet om, om meteen 'gelukkig' te zijn of je direct goed voelen. Blijf trouw aan jezelf en je instinct en weet wat je nodig hebt. Mogelijk zal je deze stap meerdere keren moeten herhalen. Geef je genezing de tijd die het nodig heeft.
 5. Beloon jezelf
  Onderschat het zelfherstellende werk dat je zojuist hebt gedaan niet. Dit lijken misschien wel onbeduidende stappen en misschie heb je nog een hele weg af te leggen. Maar deze kleine stapjes in het leren van eigenliefde maken echt wel een verschil. En wanneer je hiervoor regelmatig tijd neemt en erop oefent, zal het uiteindelijk HET verschil uitmaken.

Zelfgenezing bij reumatoïde artritis gaat erover om meer van jezelf te houden en jezelf te omhelzen. Wees milder voor jezelf zijn en erken jouw eigen diepe, emotionele behoeften.
Zelfgenezing gaat over eigenliefde. Iedereen kan het leren en je moet het gewoonweg doén.

Voor vragen over dit artikel kan je mailen naar info@raliga.be

Bron: Tekst (vrije vertaling) ra-evolution.com, How Self-Love Is Key To Self-Healing Rheumatoid Arthritis (interview dr. Maté)

 

 

Geplaatst op: 
Vrijdag, 16 februari, 2018 - 18:42