Tuinieren met RA

Buitenlucht maakt jou gezonder!

Er zijn vele redenen waarom buiten zijn zo goed is voor je:

 • in de natuur zijn maakt jouw lichaamsbeweging zoveel eenvoudiger en is bevorderlijk voor gewichtsverlies
 • de natuur werkt ontspannend en vermindert jouw stress
 • buitenlucht heeft een positief effect op je stemming en maakt je gelukkig

Is het aan het strand of in de bergen, of ga je even het bos in, of in een park in jouw buurt, of gewoon genieten van de gezelligheid van je eigen terras, of ga aan de slag in de tuin.

De pijn van reumatoïde artritis (RA) kan dingen van je wegnemen waarvan je het meeste houdt en die je soms als vanzelfsprekend beschouwt, zoals koken, spelen met onze kinderen of kleinkinderen, knutselen of tuinieren.

Met de hulp van je arts kunnen jouw RA-symptomen worden behandeld met de therapieën die voor jou het beste werken.

Tuinieren met RAOmdat tuinieren vaak gepaard gaat met behoorlijk wat buigen, knielen en graven, kan het vooral zwaar zijn voor de gewrichten. Laat jouw RA jou niet tijdens het plantseizoen uit de tuin houden. De onderstaande ideeën helpen je te genieten van een kleurrijke lente in de frisse lucht.

 • Doe het kalmpjes aan
  Ga niet van nul naar het uiterste!
  Je kan gewrichtsontsteking vermijden door vooraf vijf tot tien minuten voorzichtig te stretchen. Maak hiervan een gewoonte alvorens je de tuinhandschoenen aantrekt.
 • Maak een draagbare stoel
  Maak van een solide emmer een lichtgewicht zitje dat je gemakkelijk overal met je kan meedragen. Je kan zelfs de binnenkant gebruiken om je tuingerei met je mee te nemen. Leg (of kleef) een kussen op de onderkant voor extra zitcomfort.
 • Investeer in je comfort
  Het tuingerei dat vroeger voor jou handig en comfortabel was, kan misschien nu pijn en ongemak veroorzaken? Waarom zou je het niet vervangen?
  Er zijn heel wat ergonomische hulpmiddelen ontworpen die problemen met draaien en grijpen verhelpen. Bovendien vind je in de betere winkels (of online) verschillende ergonomische zitjes of kniekussentjes om het tuinieren te vergemakkelijken.
 • Neem hulp voor grotere of moeilijke taken
  Wees niet bang om karweien uit te besteden, zeker als deze jouw gewrichten kunnen belasten, zoals het graven van diepe gaten of het tillen van zware zakken grond.
  Spaar je energie voor de klussen waarvan jij het meeste houdt.
 • Neem de tijd en pauzeer regelmatig
  De tijd vliegt als je in de tuin bent maar door alles in een keer of op een dag te willen doen, moet je het misschien later bekopen met gewrichtspijn of een opstoot.
  Zorg ervoor dat je niet te lang in dezelfde positie blijft. Las regelmatig een rustpauze in, ook om wat schaduw te krijgen, te hydrateren en te stretchen.
 • Wees alert met tillen en sjouwen
  In plaats van de rand van een zaaipot vast te knijpen, plaats je hem beter op een vlakke handpalm met uitgestrekte vingers. Als je iets moet dragen, hou de draaglast dan dicht bij je lichaam.
  Deze technieken kunnen in het begin lastig zijn maar ze verhinderen extra belasting op de kleinere gewrichten (zoals de knokkels en polsen) en verdelen het gewicht en de belasting over je grotere, sterkere gewrichten (zoals de heupen en het bekken).

Met een beetje creativiteit en gezond verstand hoef je tuinieren niet op te geven!  Veel succes en plezier met je groene vingers!

►TIP: Als jouw RA zo ernstig is dat je de tuin niet meer in kan, probeer dan in plaats daarvan een containertuin aan te leggen. Je hoeft daarom niet te potten in keramische potten als je dat niet wilt. Probeer in plaats daarvan blikjes, oude kommen, bekers, drinkglazen of eender wat je kan recycleren en bruikbaar is. Je zult verrast zijn van het resultaat.

►TIP: Ook al zou je het nog zo graag willen, ga niet in de tuin werken tijdens een opstoot. Geef je lichaam de tijd die het nodig heeft om te recupereren en te genezen.

Voor vragen over dit artikel kan je mailen naar info@raliga.be

Meer info op raliga.be over: tuinieren

Bron: Tekst (vrije vertaling) medprorx.com, The Complete Guide to Gardening With Rheumatoid Arthritis

 

Geplaatst op: 
Woensdag, 18 april, 2018 - 20:42